Zapraszam na moje audycje w poniedziałki,środy i piątki od 10-tej do 12-stej ( Mechaty ) , w radio Radio ItaloDance.pl
                                      WITAM
Strona poświęcona  muzyce Italo Disco i  Euro Disco  lat 80-tych i nie tylko.Była to era płyt winylowych i kaset marki Stilon Gorzów i Tdk,era tańca parami w domach kultury i szkolnych dyskotekach.
Lata 80-te,gdyby nie one nie było by internetu,smartfonów, w gry wideo można by było grac tylko na automatach,a muzyki słuchac tylko w domu, hip hop nie wyszedłby poza granice Bronxu.Gdyby nie to dziesięciolecie nie widzielibyśmy jak wygląda moonwalk,mur Berlinski dalej dzieliłby Niemcy, a gdyby półkownik Pietrow wcisnął guzik atomowy w ogóle by nas nie było
Jeśli masz coś do powiedzenia na temat muzyki,czy lat 80-tych zapraszam do zakładki BLOG

Lata 80-te nie tylko w muzyce,jak to pamiętamy?

Przez wielu lata 80-te są nazywane kiczowatymi ze względu na modne kolorowe stroje ,niby tandetna moda.Ale łatwo jest krytykować gdy się nie żyło w tamtych czasch lub patrzy się na nie z perspektywy czasu.Dla mnie nie było nic kiczowatego w stroju codziennym lub odświętnym gdzie na nogoch obowiązkow trzeba było mieć białe skarpetki i czarne mokasyny.Co tydzień będziemy prezętować przedmoty codziennego użyktu,stroje i wykonawców lat 80-tych.Oto jak my pamietamy tamte lata.Serdecznie zaprasamy:

 Cytat : ,,Witam.3 tydzień 2015 przyniósł nam sporo zmian na stronie.Szef strony zadbał o to byśmy wrócili w tamte lata muzycznie i nie tylko.Tak będzie co tydzień-nowe skojarzenie i następny wykonawca.Marzy nam się byście skomentowali naszą robotę i wysnuli własne propozycje.,,

Ciekawostka tygodnia :

Robin z Sherwood (ang. Robin of Sherwood) – brytyjski serial fantasy nakręcony w latach 1983-1986 znany też w Polsce pod tytułem „Robin Hood”. Serial był złożony w sumie z 26 odcinków nakręconych w trzech odrębnych cyklach.

W pierwszych dwóch sezonach w roli tytułowej występował Michael Praed, natomiast w trzecim – syn Seana Connery’ego, Jason. Producentem serialu był Paul Knight, a głównym scenarzystą Richard Carpenter. W tworzeniu scenariusza współpracowali z nim: Anthony Horowitz, Andrew McCulloch i John Flanagan. Reżyserem pierwszego sezonu był Ian Sharp, drugiego – Robert Milton Young, a trzeciego – Ben Bolt, James Allen, Gerry Mill, Sid Robertson i Alex Kirby.
Serial nawiązuje do legendy o Robin Hoodzie; akcja filmu rozgrywa się na tle Anglii przełomu XII i XIII wieku, za panowania króla Ryszarda Lwie Serce i jego brata Jana bez Ziemi.Inicjatorem powstania tego serialu był jego producent Paul Knight; początkowo zamierzał on nakręcić sześcioodcinkowy miniserial o przygodach Robin Hooda w nowej konwencji, odpowiadającej publiczności lat 80. XX wieku.

Chris de Burgh, właśc. Christopher John de Burgh Davison (ur. 15 października 1948 w Buenos Aires[2]) – irlandzki piosenkarz i kompozytor.Jego ojcem jest brytyjski dyplomata Charles Davison, a matką irlandzka sekretarka Maeve Emily de Burgh.
Karierę muzyczną rozpoczął na początku lat 70. XX wieku, od występów dla gości w rodzinnym zamku przerobionym na hotel. W 1972 podpisał kontrakt nagraniowy z wytwórnią A&M Records, z którą współpracował do 2004. Później założył własną wytwórnię Ferryman Productions. Dzięki takim hitom jak "High On Emotion" (1984) oraz "The Lady In Red" (1986) zdobył ogromną popularność.
Mieszka w Irlandii, w hrabstwie Wicklow. Ma trójkę dzieci, jego najstarsza córka Rosanna Davison (ur. 1984) została Miss Świata w 2003.
 Dyskografia:
Far Beyond These Castle Walls, 1974
Spanish Train and Other Stories, 1975
"A Spaceman Came Travelling", 1976, singel
At the End of a Perfect Day, 1977
Crusader, 1979
Eastern Wind, 1980
Best Moves, 1981
The Getaway, 1982
Man on the Line, 1984
Into the Light, 1986
Flying Colours, 1988
Spark to a Flame: The Very Best of Chris de Burgh, 1989
High on Emotion – Live from Dublin, 1990Power of Ten, 1992
This Way Up, 1994
Beautiful Dreams, 1995
Live in South Africa, 1997
The Love Songs, 1997
Quiet Revolution, 1999
Timing Is Everything, 2002
The Road To Freedom, 2004
Live In Dortmund, 2005
The Ultimate Collection, 2005
The Storyman, 2006
Footsteps, 2008
Moonfleet and Other Stories, 2010
Footsteps 2 2011
Home, 2012The Hands Of Man, 2014

Jeśli dzięki mojej stronie wróciły wspomnienia,lub podoba Ci się muzyka lat 80-tych pozostaw  proszę ślad po sobie


Partnerzy :

Strona kolegi radiowca -Cyberiusza-poświecona muzyce Italo Dance

Poniżej  playlista,200 utworów, ponad 14-ście godzin doberj muzyki 
Pierwsza 3-ka Disco-Modern Talking,Bad Boys Blue i CC Catch
Mixy,remixy i przeróbki
Wersje instrumentalne

Propozycje od Dżina tydzień 13-sty


Cześć.Ta lista miała być zaprezentowana po wieczorze oscarowym miesiąc temu ,ale różne przyczyny nie pozwoliły mi na zfinalizowanie tego zamiaru.Wiadomo - "IDA" wygrała dla Polski pierwszego w historii Oscara za film fabularny i dlatego postanowiłem to uczcić w swój sposób.Lista poniżej to może nie jest zbiór rasowych hitów dyskotekowych, ale to znane utwory ze znanych filmów zagranicznych i polskich:
1.LIMAHL-NEVERENDING STORY (NIEKOŃCZĄCA SIĘ OPOWIEŚĆ),
2.JOHN DARR-ST.ELMO'S FIRE (OGNIE ŚW. ELMA),
3.SURVIVOR-EYE OF THE TIGER (ROCKY),
4.URSZULA & SEWERYN KRAJEWSKI-BAW MNIE (OH, KAROL),
5.HUEY LEWIS & THE NEWS-THE POWER OF LOVE (POWRÓT DO PRZYSZŁOŚCI)
6.RAY PARKER JR.-GHOSTBUSTERS (POGROMCY DUCHÓW)
7.EDYTA GEPPERT-SZUKAJ MNIE (KOGEL-MOGEL)
8.OLIVIA NEWTON-JOHN-XANADU (XANADU),
9.KLAUS DOLDINGER-BASTIAN'S HAPPY FLIGHT (NIEKOŃCZĄCA SIĘ OPOWIEŚĆ),
10.SURVIVOR-THE MOMENT OF TRUTH (KARATE KID),
11.CHER-THE SHOP SHOP SONG (SYRENY),
12.NATALIA KUKULSKA & FELICJAN ANDRZEJCZAK-PAN SAMOCHODZIK (PAN SAMOCHODZK I NIESAMOWITY DWÓR),
13.ERIC CARMEN-HUNGRY EYES (DIRTY DANCING),
14.HAROLD FALTERMAYER-AXEL F. (GLINIARZ Z BEVERLY HILLS),
15.BERLIN-TAKE ME BREATHAWAY (TOP GUN),
16.THE CARS-YOU ARE THE GIRL (RANDKA Z ANIOŁEM),
17.MAŁGORZATA OSTROWSKA-MELUZYNA (PODRÓŻE PANA KLEKSA),
18.GEORGE HARRISON-CHEER DOWN (ZABÓJCZA BROŃ 2),
19.DEL SHANNON-RUNAWAY'85 (CRIME STORY),
20.CLANNAD-ROBIN (THE HOODED MAN) (ROBIN HOOD).
Tak zapamiętałem lata 80-te w muzyce filmowej.Życzę miłej zabawy.Dzin.
Katalog SiePromuje.pl
Darmowa strona www - zrób ją sam!